Energia kockázatkezelés

Az élet nem a biztonságról szól: kockázat nélkül nem lehet játszmát nyerni. – Agatha Christie

 

Talán a világon az egyik legkockázatosabb üzletág a kereskedelem.

Nem tudhatjuk mi fog történni holnap a piacon, minthogy azt sem, hogy melyik ügyfelünk fog éppen csődöt jelenteni. Azonban ez nem azt jelenti, hogy hátra dőlünk és nem csinálunk semmit csak várjuk a csodát.

Léteznek eszközök, amelyekkel a kockázatok igenis felismerhetők, számszerűsíthetők, mérhetők és ezért kezelhetők lesznek.

A kockázatok több forrásból származhatnak

 

Piaci kockázatok

Piaci kockázatról akkor beszélünk, ha egy piac változásaiból eredő veszélyeket mérlegeljük. Ilyen kockázatok például az árváltozás, de ide sorolható például a likviditásból eredő veszélyek is. A hirtelen piaci árváltozások egy nagyobb piaci pozíció esetén komoly gondot okozhatnak a portfólió egészére nézve. Megfelelő limit struktúra kialakításával viszont ezek a kockázati pozíciók kézben tarthatók és a tulajdonosi érték kevésbé sérül.

Pénzügyi kockázatok

A pénzügyi kockázatok kapcsán elsősorban a vállalati finanszírozásból eredő veszélyekkel érdemes számolni, például mi lesz, ha elfogy a vállalkozás pénze, vagy a más devizában keletkező nagy nehezen megszerzett eredmény a kedvezőtlen devizaárfolyam változások hatására eltűnik. Megfelelő felkészüléssel, és kockázatkezeléssel ez is megoldható.

Hitelkockázatok

A hitelkockázatok kapcsán elsősorban a szállítóink és vevőink nem teljesítéséből eredő veszélyeket értjük. Ha az évek óta jól teljesítő vevőnk egyszer csak nem fizet, akkor lehet, hogy hiába próbáljuk a követelésünket behajtani. Mindez megelőzhető lett volna egy megfelelően kidolgozott partner monitoring rendszer kialakításával és folyamatos nyomon követésével.

Tudja milyen kockázatok leselkednek a cégére?

A V-Energy az alábbiakban tud segíteni ügyfeleinek a kockázatok csökkentésében:

  • Portfolió kockázat felmérés,
  • elemzés,
  • kiértékelés,
  • kockázatcsökkentő lépések megfogalmazása,
  • limitstruktúra felállítása
  • partnerminősítési rendszer kialakítása,
  • módszertani útmutatók kidolgozása,
  • jóváhagyása