Excel megoldások

„A nehéz munkát sokkal könnyebb elviselni, ha olyasmi, amit szívesen csinálsz, s nem olyan, amit kénytelen vagy csinálni.” – Lisa Kleypas

Mindannyian ismerjük a régi bölcs mondást, miszerint az ismétlés a tudás anyja.

De igaz ez arra is, amikor mindig ugyanazt az ismétlődő, monoton tevékenységet kell újra és újra elvégezni

Ügyfeleink jelentős része a Microsoft Excel valamelyik verzióját használja a kereskedéshez kapcsolódó adatok feldolgozásához. Ez a program a világon a legelterjedtebb üzleti életben alkalmazott elemző eszköz. Viszont azt is látjuk, hogy sokan nem ismerik a program valódi lehetőségeit. Nem egy ügyfelünk esetében tapasztaltuk, hogy szinte mindig azonos lépéseket hajtanak végre nap mint nap. Sok esetben ezek a monoton, ismétlődő folyamatok automatizálhatók és ezzel a munka sokkal érdekesebbé válik.. Egy gomb megnyomásával órák unalmas munkáját lehet akár percek alatt elvégezni, biztonságosabban, mint eddig.

Ehhez arra van szükség, hogy felismerjük az ismétlődő mintákat, megalkossunk rá egy olyan algoritmust, amely az ismétlődő feladatokat elvégzi helyettünk.

A V-Energy már több mint 15 éve használja az Excelt napi szinten. Személyre szabott Excel automatizálási szolgálatásaink az alábbiak:

  • Excel folyamat automatizálás Visual Basic for Applications funkció segítségével
  • Egyedi iparág specifikus függvények kialakítása és alkalmazása
  • Excel Add-In szolgáltatások létrehozása
  • POWER Query, POWER BI szolgáltatások

A Microsoft Excel Visual Basic for Applications funkciója régóta ismert eszköz a szoftverben. A szolgáltatás segítségével az Excelben levő amúgy is rendkívüli erő megsokszorozható, amelynek hatására az egyedi ügyféligények maximális kielégítésére van lehetőség.

Lássunk egy egyszerű példát:

Minden hónapban el kell készíteni egy adatjelentést, amelyhez mindig ugyanazon adattábla megadott mezőit kell használni. Ezeket a kevésbé tapasztalt ügyfél több napig másolgatja össze egyik táblából a másikba, hogy a végén összeálljon a jelentés. A tapasztaltabb ügyfél hátra dől, kortyol egyet a kávéjából és egy gomb megnyomásával a több napos munkát pár perc alatt elvégzi hála az automatizálásban rejlő erőnek.

Ön is így szeretne dolgozni?

Minden iparágnak megvannak a speciális függvényei! Az energetikában sincs ez másként. Ilyen például a spark spread számítás, amelyhez a villamos energia, illetve a földgáz piaci árára, valamint egy átváltási arányszámra van szükség és máris meghatározható a számítás. Az ilyen iparág specifikus függvényeket előre meg lehet írni, és az Excelben már csak alkalmazni kell, mint például az átlag függvényt. V-Energy segít ügyfeleinek az iparág specifikus függvények kialakításában és használatában.

Amennyiben egy csapatban többen is használnak azonos feladatokat, funkciókat, akkor célszerű lehet az Excelbe saját egyedi, önálló bővítményt is létrehozni, ha ilyen igény mutatkozik, szívesen segítünk ügyfeleinknek ebben is.

A Microsoft új Power funkciót még nagyon kevesen ismerik, valójában annyira új, hogy most kezd csak elterjedni a világban, pedig roppant erő rejlik benne. A Power Query az Excel egy újonnan beépített eszköze elsősorban azon ügyfeleknek, akik nagy mennyiségű adattal kénytelenek dolgozni napi munkájuk során. Érdemes megismerkedni ezzel a fantasztikus lehetőséggel, amely az Excel-t képessé teszi komolyabb adatbázis kezelő funkciók megvalósítására is. A Power BI azoknak szól, akiknek az adatvizualizáció terén vannak feladataik. A motorját tekintve megegyezik a Power Query adatmodellező rétegével, de a vizuális képességei ennél sokkal kiválóbbak. A 21. századi vezetői riportálás elengedhetetlen része az érthető, könnyen kezelhető dashboard-ok létrehozása és kezelése, amelyhez a Power BI az egyik legjobb választás. A V-ENERGY évek óta foglalkozik adatmenedzsmenttel és vizualizációval. Bátran keressenek meg.