Szabályozási kérdések

„Az élő természetben majdnem minden szabály alól akad néhány kivétel.” – Elaine Morgan

 

Tudja-e?

Azt, hogy a villamos energia és/vagy földgáz kereskedelmi engedély megszerzéséhez milyen nyilatkozatokra van szükség?

És azt, hogy mekkora az igazgatás szolgáltatási díj mértéke az engedély megszerzése vagy megszüntetése során?

Vagy tudja mennyi pénzt kell befizetnie a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatalnak (MEKH) éves felügyeleti díj kapcsán?

Sajnos sok ilyen és ehhez hasonló kérdést tehetnénk még fel ügyfeleinknek. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy sokan tanácstalanok ezekben a kérdésekben. Éppen ezért a V-Energynél elhatároztuk, hogy ez így nem mehet tovább. Küzdeni fogunk ügyfeleinkért. Segítünk nekik minden olyan kérdésben, amely az engedélyezés kapcsán felmerül, legyen az új engedély megszerzése vagy akár a korlátozott engedély visszaadása.

V-Energy az alábbi szolgáltatást nyújtja új és meglévő ügyfelei számára:

  • villamos energia és földgáz piaci engedélyezés
  • szerződéskötés rendszerirányítóval (MAVIR, FGSZ)
  • energia tőzsdei tagság megszerzése
  • kézbesítési megbízotti szolgáltatás
  • székhely szolgáltatás
  • szabályozási riportok készítése és ellenőrzése

Az engedélyezés során a teljes dokumentációs csomagot összeállítjuk Ügyfeleinknek, a közösen kialakított ütemterv mentén benyújtjuk a hivatalos kormányzati kommunikációs csatornán keresztül a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatalnak az engedély kérelmet. Igyekszünk felgyorsítani az engedélyezés lassú és rögös folyamatát ott, ahol csak lehetséges.

Az engedély megszerzése után sem állunk meg, folytatjuk az utunkat a szállítói rendszer üzemeltetőkkel való szerződések megkötésében. Sajnos itt is újra el kell mondanunk kedves leendő ügyfeleinknek, hogy ne számítsanak könnyű menetre. Sok olyan aspektus merülhet fel út közben, amelyre ügyfeleink nem gondolnak. De hála a V-Energy évek óta gyülemlő tapasztalatának örömmel mondhatjuk azt, hogy eddig még minden esetben sikerrel jártunk.

A tőzsde tagság megszerzése során két fontos irányt szeretnénk, ha megértenének ügyfeleink. Ahhoz, hogy a villamos energia vagy földgáz tőzsdére beléphessenek, a tőzsdén kívül a központi elszámoló házzal is szerződést kell kötni. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy ez utóbbi lényegesen körülményesebb, mint maga a tőzsde tagság megszerzése.

Még nincs engedélye?

Külföldi ügyfeleink figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy a magyar piacon korlátozott kereskedelmi engedélyt szerezhet külföldi székhellyel rendelkező vállalkozás, de a hatályos jogszabályok értelmében meg kell adni egy magyarországi elérhetőséget is, amelyen keresztül a hivatalos kommunikáció biztosítható. Ezt legegyszerűbben egy kézbesítési megbízott útján lehet megvalósítani. A V-Energy több ügyfelének nyújtja a kézbesítési megbízott szolgáltatást. Ahogy egy hivatalos levél érkezik a MEKH-től, a V-Energy azt lefordítja, majd kommentálja és ezt a csomagot küldi ki az ügyfelének.

Amennyiben a külföldi kereskedelmi engedélyes a magyar piacon fogyasztókat kíván ellátni, akkor a korlátozott engedély már nem lesz megfelelő számára, ezért egy Magyarországon bejegyzett vállalkozást kell létrehoznia, amelyhez belföldi székhellyel is rendelkezni kell. Vállalkozásunk székhely szolgáltatást nyújt ezen igények kielégítésére.

A szabályozási kérdéskör talán egyik legkevésbé ismert, de annál fontosabb eleme a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal felé küldendő különböző adatszolgáltatások kezelése. Számos ügyfelünk küzd ezzel a feladattal. A havi, negyedéves és éves rendszerességű riportok kitöltése, a határidők betartása ügyfeleink számára az adminisztrációs terheket rendkívüli módon megemeli. Gyakran fordulnak a V-Energy felé iránymutatásért, amelyet mi minden esetben szívesen fogadunk és segítünk azok kezelésében, az adminisztrációs teher könnyítésében.